Czy noże można myć w zmywarce?
Do takiego mycia nadają się tylko noże do codziennego użytku czyli sztućce. Noże do krojenia np. mięsa, chleba należy myć ręcznie. Choć zwykle wykonane są one z odpornej stali nierdzewnej w trakcie mycia w zmywarce ich ostrza mogą ulec stępieniu i mikrouszkodzeniom, a tym samym stracić swoje funkcje. To samo dotyczy coraz popularniejszych noży ceramicznych. Dłuższy kontakt z wodą, temperaturą i detergentami w zmywarce może je wyszczerbić oraz spowodować łuszczenie się powłok.
Dlaczego noży nie można myć w zmywarce?
Mycie noży w zmywarce szkodzi nie tylko ostrzom. Niekorzystnie wpływa też na rękojeści, które zwykle wykonane są z oddzielnego tworzywa: plastiku lub drewna. Pod wpływem mycia w zmywarce te z plastiku ulegają matowieniu i łuszczeniu, a te drewniane nasiąkają wodą i pęcznieją. Temperatura i ciśnienie wody mogą też poluzować rękojeść. Odkształconą trudno jest utrzymać w dłoni, a używanie takiego noża nie jest ani komfortowe, ani bezpieczne. Ale uwaga! Niektóre firmy oferują noże, które nadają się do mycia w zmywarce zwykle pod warunkiem, że nie będą stykały się z innymi naczyniami i przyborami.